İçeriğe geç

Fiyatı sanatseverler belirleyecek

    Fiyatı sanatseverler belirleyecek Dünya Gazetesi

    – – – –

    Maçka Mezat, ilkini mart ayında gerçekleştirdiği ‘sıfır fiyat’lı müzayedelerine devam ediyor. Hyatt Regency’de yarın düzenlenecek olan müzayedede, 335 adet resim ve heykelin büyük bir bölümü alıcıların belirleyeceği fiyattan satışa sunulacak.

    “Bahar Müzayedesi 2” başlıklı mezat, saat 20.00’den itibaren takip edilebilecek. Resim ve heykel sanatımızın farklı dönem ve akımlarından sanatçıların eserlerine yer verilecek olan müzayedede, birkaç özel ve tüzel koleksiyona ait eserler, ‘sıfır fiyat’la alıcı bekleyecek.

    Maçka Mezat’ın yöneticisi Ahmet Utku, ilkini 12 Mart’ta gerçekleştirdiği ve yaşayan ressamlara ait 70 eseri satışa sundukları ‘sıfır fiyat’lı müzayedeleri için “çağdaş Türk resminin gerçek değerini bulmaya çalışıyoruz” diyor. Maçka Mezat’ın “Bahar Müzayedesi 2” için hazırladığı katalogda da, muhammen bedelsiz satış uygulamasının yapıldığı ilk mezat hatırlatılarak şu açıklamaya yer veriliyor: “12 Mart 2006 tarihli son müzayedemizin ‘çağdaş Türk resmi’ne ayrılan bölümünde, tüm resimleri herhangi bir ‘muhammen’ fiyat olmadan satışa sunmuştuk. Bunun tek nedeni vardı: Galerici – Sanatçı – Müzayede kuruluşları arasında sürtüşmeleri önlemek, yaşayan sanatçıların resimlerini fiyatlarıyla ilgili son kararı koleksiyonculara, sanatseverlere bırakmak. Bu kararımızın yanıtını, satışa sunulan 70 resmin tümünü satın alanlar verdi. Bu destekten aldığımız cesaretle, bu müzayedemizde de, yaşayan ressamlarımızın tablolarının tümü sizlerin takdir edeceğiniz fiyattan satışa sunulacaktır.” Mezatta ayrıca, artık aramızda olmayan bazı sanatçıların eserleri de ‘sıfır fiyat’la alıcı bekliyor.

    Mezatta eserleri satışa sunulacak sanatçılar arasında; Abidin Dino, Avni Arbaş, Aliye Berger, Ayetullah Sumer, Cevat Dereli, Cihat Burak, Devrim Erbil, Edip Hakkı, Erol Akyavaş, Ergin İnan, Mustafa Plevneli, Neş’e Erdok, Nuri Abaç, Nuri İyem, Nejad Devrim, Ömer Uluç, Peyami Gürel, Şükriye Dikmen, Şeref Akdik, Utku Varlık ve Zühtü Müridoğlu da var.

    Sanatseverlerin müzayedede fiyatlarını kendilerinin belirleyerek edinebilecekleri eserler arasındaysa; Burhan Uygur’un “Portre”si, Fahrelnisa Zeid’in “20.Asrın Tanrıçası Neşe Yurdun Portresi”, Ferit Edgü’nün “Heyecan”, Koray Ariş’in “Heykel At Başı”, Neş’e Erdok’un “Portre”, Peyami Gürel’in bir çalışması ve Su Yücel’in “Interior’ü de yer alıyor.

    Müzayedede ayrıca; Kuzgun Acar’ın “Ahşap Heykel ve Desen” ile “Bronz Heykel ve Desen”i 8 biner YTL’den, Zühtü Müridoğlu’nun “Balerin”i 7 bin YTL’den, İlhan Koman’ın “Bronza Heykel”i 5 bin YTL’den, Abidin Dino’nun “Antibes”i 4 bin YTL’den, Avni Arbaş’ın “Hamal”ı 2 bin YTL’den alıcı bekliyor.