İçeriğe geç

Sanat hayat boyu mücadele ister

    Sanat hayat boyu mücadele ister

    – – – 

    YÜKSEL DURGUT İSTANBUL (CHA)

    Toplum olarak üzerinde bulunduğumuz mirasın, kıymetinin bilinmediğini belirten Peyami Sanat Galerisi Sahibi Peyami Gürel, sanat adına geçmiş birikimle, yaşadığımız şu anın özgünlüğünün birbirine kavuşması gerektiğini söyledi.

    Cihan Haber Ajansı muhabirine galerinin hedefleri hakkında bilgi veren Gürel, sanatseverlere klasik sanatlarımızı tanıtabilmek için böyle bir göreve talip olduklarını ifade etti.

    Peyami Gürel, “Sanat nedir?” sorusuna şu cevabı verdi: “Her insan hayata bir yolculuk için geliyor. Gerçek sanat, bu yolculuğu sağ salim, huzuru kalple gerçekleştirme işidir. İnsanın dünyaya geldiği andan itibaren birtakım hedefleri vardır. Bu hedefleri gerçekleştirmek için mücadele eder. İnsanlar ölüyor, öldürülüyor, seviyor, seviliyor. Bu tür olayları tek bir kavramın içerisine sıkıştırabilmek ve bu kavramın da herkes için ortak bir anlam taşıması çok zordur. Yaşayan her insan bir sanatçıdır. Yaşamın kendisi de bir sanattır. Eğer yaşamın kendisini bizzat sanat olarak algılayan insanlar toplamını düşünebilirsek, sanatın toplumsal fonksiyonunu anlamış oluruz. Toplum; yaşamayı seven, yaşamaya çalışan ve yolculuk yapmayı hedefleyen insanlar toplamıdır. Önemli olan bu insanların üretimlerini, varlıklarını, yaşamlarını anlamaktır. Eğer bu yaşamlar, bu varolmalar bütünü bir adalete, bir birlikteliğe, bir paylaşıma ve bir yolculuğun ortak kavranışına tekabül ediyorsa; toplumlarda zenginlik, güzellik ve adalet vardır. Eğer bunlar yoksa o toplumda vahşet vardır.

    ” Peyami Gürel: Sanat adına geçmiş birikimle yaşadığımız şu anın özgünlüğünün birbirine kavuşması gerekiyor. Sanat, insanoğlunun yolculuğunda kendisini arzu ettiği hedeflere doğru götüren araçlardan bir tanesidir dedi.

    Her insanın kendi serüveni ile ilgili üretimi vardır, faaliyeti vardır ve bu bir sanattır. Eğer bu sanat içerisinde, insan başkasının sanatlarına zarar veriyorsa, bu sanat olmaktan çıkar. Sanatı gerçek anlamda şu şekilde tarif edebilirim: insanoğlunun yolculuğunda, kendisini arzu ettiği hedeflere doğru götüren araçlardan bir tanesidir.” Sanatseverlere vermek istediklerinin, bu yolculuğu beraberce paylaşmak olduğunu söyleyen Peyami Gürel: “Sanatla uğraşmak, böyle bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız, karşılıklı istifade etmeye ve paylaşmaya çalışalım. Sonunda kazançlı çıkalım. Ancak, karşılıklı paylaşım esnasında ortaya gerçek sanatçılar çıkar” dedi.

    Sanat Etkinlikleri Yetersiz

    Osmanlı’nın başkentliğini yapmış olan İstanbul’da sanat etkinliklerinin yetersiz olduğuna da değinen Gürel, sanatın sadece vermek değil karşılıklı alış veriş olduğunu vurguladı. Batı insanının kendi varlığını, kendi hayatını gerçekleştirmek için uğraştığına dikkat çekerek, bizde ise esas olanın kendi varlığımızı mutlak olana ulaştırmak olduğunu belirtti.

    Galeride düzenledikleri programlardan da bahseden Gürel, yaz etkinlikleri çerçevesinde ebru ve resim sanatçılarıyla atölye çalışanlarının organize edeceği kültür ve sanat gezilerinin 20 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.