İçeriğe geç

gürel ebrusu özgün kompozisyon No 09

    peyami gürel gürel ebrusu özgün kompozisyon No 09

    gürel ebrusu özgün kompozisyon No 09

    Boyut: 70 x 100 cm, Tarih: 1995, Teknik: Karton üzeri Ebru, Özel Aile Koleksiyonu

    Teknik Analiz

    Çalışma lacivert renkli özel karton üzerine hazırlanmıştır. Zemine damlatma tekniği ile sırasıyla pigment kırmızı ve oxid sarı uygulanmıştır. Tarama yapıldıktan sonra özel formüllü yüzeyde boşluklar oluşturan bir maddeyle kompozisyon tamamlanmıştır.

    gürel ebrusu özgün kompozisyon No 09 için önemli not:

    5846 numaralı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca; Eserin çoğaltım hakları eser sahibine aittir. İzni olmadan hiç bir amaçla (ticari, gayri ticari) çoğaltılamaz. Eser aslının her türlü satış, teşhir ve yeniden satış hakları İstanbul Sanat Evi Tasarım Organizasyon Ltd. Şti’ne aittir. İzni olmadan satılamaz, sergilenemez ve yeniden satışa sunulamaz.

    Ebru Sanatı hakkında

    Ebru Sanatı, yoğunlaşmış sıvı bir zemin üzerinde hazırlanan ve öncelikle kâğıt üstüne uygulanan renkli kompozisyonlara verilen genel addır. Ebru kelimesinin etimolojik kökeninin farsçada “bulut” anlamına gelen ebr sözcüğünden türediği düşünülmektedir.

    Kâğıt bezeme sanatlarının en önemlisi olan ebruculuğun ne zaman başladığına ilişkin kesin bir belge yoktur. Çok eski kitap ciltlerinde, yan kâğıdı (kapak ile kâğıdı bağlayan kâğıt) olarak görülür. Eski murakka (albümler) içindeki yazıların kenarlarında ve pervazlarında da ebru kâğıtlarına rastlanmaktadır. Söz konusu kitapların basım yılları bilinse bile, bu tarihler, içlerindeki ebruların tarihleri sayılamaz, çünkü bu tür eski yazma kitaplar, yüzyıllar boyu pek çok kez onarılmış, yenilenmiştir. Dolayısıyle, içlerindeki ebru kâğıtları söz konusu işlemler sırasında uygulanmış olabilir. Bu nedenle, ebruculuğun başlangıç tarihinin belirlenmesinde, zamanı saptamak açısından, üstünde yapım tarihi yazılı olan ebru kâğıtlarından yola çıkmak en doğru yoldur.

    Hafif ebru denen ve üstüne yazı yazılması için soluk renklerden yapılmış ebru kâğıtları tarih saptanması açısından önemlidirler. En eski ebru kâğıtlarının, XV.- XVI. yy’lardan kaldıkları ileri Türkistan’da doğan bu sanat oradan İran’a ve Türkiye’ye geçmiş ve en seçkin örnekleri ülkemizde ortaya konmuştur (söz konusu örnekler Topkapı Sarayı Müzesi’ndedir).

    BU ESERİN BASKISINI EDİNMEK İÇİN