kelimei tevhid ile
Boyut: 55 x 102 cm, Tarih: 2012, Karton Üzeri Karışık Teknik, T. C. Cumhurbaşkanlığı Koleksiyonu
teknik analiz
Orta boyutlu olan çalışma ahşap zemine yapıştırılmış karton üzerine hazırlanmıştır. Önce doku macunu ile yüzeyde çok hafif doku çalışması yapılmıştır. Ardından klasik toprak boyalar su ile inceltilerek bir kaç kat zemine dökülüp yüzey derinliği oluşturulmuştur.
İkinci aşama olarak karton zemine klasik toprak boyalarla ebru uygulaması yapılmıştır. Ebrulanmış zeminin kurumasının ardından ana kompozisyon çalışması aşamasına geçilmiştir.
Ana kompozisyon aşamasında fırça çalışması kullanılmıştır. Ancak kompozisyon geriden öne doğru bir sıralama ile hazırlanmamıştır. Öne çıkacak olan son katman ve arkada kalacak katmanlar değişik zaman aralıklarında uygulanmıştır.
Ebru Sanatı hakkında
Ebru Sanatı, yoğunlaşmış sıvı bir zemin üzerinde hazırlanan ve öncelikle kâğıt üstüne uygulanan renkli kompozisyonlara verilen genel addır. Ebru kelimesinin etimolojik kökeninin farsçada “bulut” anlamına gelen ebr sözcüğünden türediği düşünülmektedir.
Kâğıt bezeme sanatlarının en önemlisi olan ebruculuğun ne zaman başladığına ilişkin kesin bir belge yoktur. Çok eski kitap ciltlerinde, yan kâğıdı (kapak ile kâğıdı bağlayan kâğıt) olarak görülür. Eski murakka (albümler) içindeki yazıların kenarlarında ve pervazlarında da ebru kâğıtlarına rastlanmaktadır. Söz konusu kitapların basım yılları bilinse bile, bu tarihler, içlerindeki ebruların tarihleri sayılamaz, çünkü bu tür eski yazma kitaplar, yüzyıllar boyu pek çok kez onarılmış, yenilenmiştir. Dolayısıyle, içlerindeki ebru kâğıtları söz konusu işlemler sırasında uygulanmış olabilir. Bu nedenle, ebruculuğun başlangıç tarihinin belirlenmesinde, zamanı saptamak açısından, üstünde yapım tarihi yazılı olan ebru kâğıtlarından yola çıkmak en doğru yoldur.
Hafif ebru denen ve üstüne yazı yazılması için soluk renklerden yapılmış ebru kâğıtları tarih saptanması açısından önemlidirler. En eski ebru kâğıtlarının, XV.- XVI. yy’lardan kaldıkları ileri Türkistan’da doğan bu sanat oradan İran’a ve Türkiye’ye geçmiş ve en seçkin örnekleri ülkemizde ortaya konmuştur (söz konusu örnekler Topkapı Sarayı Müzesi’ndedir) .
lafzai celal kompozisyon 07 Sınırlı sayıda Özgün Baskı
Sipariş vermek için aşağıdaki linke tıklayarak canvastar.com sitesinden alışveriş yapabilir, garanti ve kullanım koşulları hakkında bilgi alabilirsiniz.