İçeriğe geç

Renklerin Felsefesi Yeni Şafak Gazetesi

    Renklerin Felsefesi

    – – – –

    Sanatçı Eleştirmeli

    Geleneksel sanat dallarını sağlam bir zemine oturtarak gelecek nesillere aktarmak isteyen ve açtığı atelyede sanata hevesli gençlerin ellerine verdiği fırçalarla yeteneklerini çıkarmalarına fırsat veren ünlü ebru sanatçılarından Peyami Gürel, “Bu atelyede sanata hevesli gençlere sadece hat, tezhip ve ebru yapmayı öğretmek gibi bir niyetim yok. Sanatseverlere bir yandan geleneksel sanatları öğretmeye çalışırken, diğer yandan da onları geleceğin ustaları, sanat eleştirmenleri olarak yetiştirmek istiyorum” dedi. Öğrencilerine kendi geliştirdiği ‘pratik’ metodlarla ders veren Gürel, geleneksel usulde genç kuşağa bu sanat dallarını öğretmeye çalışmanın yanlış olduğunu vurguluyor. Hat dersleri için bilgisayar kullandıklarını belirten Gürel, “Öğrenciler bilgisayardan aldığımız örnekler üzerinde çalışarak daha kolay öğreniyor” dedi.

    Peyami Gürel Sanat Atelyesi öğrencileri, ustalarından geleneksel el sanatlarının hem tekniğini hem de felsefesini öğreniyor.

    Dünyada ilk kez geleneksel sanat dallarımızdan hat, tezhip ve ebru pratik tekniklerle öğretilirken diğer yandan da bu sanat dallarının felsefi boyutları da ele alınıyor. Ebru ve hat sanatçısı Peyami Gürel’in Maltepe’de açılan atelyesine devam eden öğrenciler, hat, tezhip, ebru ve ney gibi birbirinden zor ve meşakkatli sanatları icra etmeyi öğreniyorlar. Diğer yandan bu sanatların felsefi boyutlarını ustalarından kavramaya çalışıyorlar.

    “Aynı eserleri zenaatçılar yapar”

    Geçmişteki ebru, hat ve tezhip eserlerinden beslenip o eserleri günümüzdeki sanat anlayışıyla yorumlamak gerektiğini ifade eden Gürel, “Geçmişteki sanat eserlerine bakıp aynılarından yapmaya çalışmakla sanatçı olunmaz, yapılan zenaatçılıktır. Geleneksel sanat dallarını geçmişten bunları öğrencilerimizin yeniden yorumlamalarına izin vermeliyiz” dedi. Geleneksel sanatlarımızın skolastizme dönüştürülmesine karşı çıkan Gürel, klasik eserin özgür bırakılarak kendi damarından akmasına imkan vermek gerektiğini vurguladı.

    Sanat Atelyesi’nde neler var?

    Peyami Gürel Sanat Atelyesi’nde, öğrenciler 6 ay içinde tüm teknik bilgileri öğreniyor. Bir yandan geleneksel sanat dallarına hevesli gençlere bu sanat dalları öğretilirken diğer yandan da, ebru, hat, tezhip ve ney üzerine sanatsal ve felsefi sohbetler düzenleniyor. Mustafa Çelebi tarafından tezhip, Muhammed Behiri tarafından hat, Peyami Gürel tarafından ebru ve Yasin Kurt tarafından ney dersleri veriliyor.

    Ayşe Olgun / Yeni Şafak